Przepisy Dr Dąbrowskiej – TOP 10 przepisów diety Dr Dąbrowskiej

Przepisy dr Dąbrowskiej to skuteczny detoks organizmu. Jest to nie tylko dieta odchudzająca, ale również oczyszczająca. Dzięki niej możemy wyeliminować z organizmu wszelkie toksyny oraz szkodliwe produkty przemiany materii. Dieta dr Dąbrowskiej to przede wszystkim warzywa oraz owoce. Dopiero na późniejszym etapie dodaje się inne produkty spożywcze, typu kasza, rośliny strączkowe, razowe pieczywo itd. Przez kilka, a nawet kilkanaście dni należy spożywać około 600 kcal dziennie – dieta Dąbrowskiej to sprawdzony sposób na to, aby zrzucić nadwagę. Poniżej przedstawiono kultowe przepisy dr Dąbrowskiej, które cieszą się ogromną popularnością.

Przepis I. Kapuśniak

Przepis na kapuśniak

Do przygotowania kapuśniaku według dr Dąbrowskiej będziemy potrzebować:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • 4 marchewki,
  • 2 cebule,
  • ząbek czosnku,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • 1 jabłko,
  • papryka w proszku,
  • pieprz i sól.

Sposób przygotowania:

  1. Pierwszym krokiem jest pokrojenie cebuli. Wsypujemy ją do garnka z wodą (około 1l). Następnie dodajemy niewielką ilość liści laurowych oraz ziela angielskiego. Całość należy zagotować.
  2. Marchew obieramy, a następnie ścieramy na tarce. Wsypujemy ją do garnka.
  3. Ścieramy na tarce jabłko i dodajemy do wywaru. Na tym etapie wrzucamy również kapustę kiszoną. Zupa powinna gotować się do momentu, aż kapusta będzie miękka. Należy jednak uważać, aby się nie rozgotowała.
  4. Przyprawiamy kapuśniak według własnych oczekiwań. Możemy dodać do niego ząbek czosnku, paprykę w proszku (najlepiej słodką), a także pieprz i sól.

banner1 odchudzanie

 

Przepis II. Grillowane roladki z bakłażana

Przepis na grillowane roladki z bakłażana

Przepisy dr Dąbrowskiej to również potrawy z grilla. Do przygotowania roladek z bakłażana będzie nam potrzebny:

  • 1 duży bakłażan,
  • 2 ogórki kiszone,
  • koncentrat pomidorowy,
  • 1 jabłko,
  • cebula prażona,
  • suszony czosnek.

Sposób przygotowania:

  1. Myjemy bakłażana, a następnie kroimy go w cienkie, podłużne pasy.
  2. Ścieramy czosnek oraz prażoną cebulę. Taką mieszanką nakładamy na wcześniej przygotowane plastry.
  3. Grillujemy bakłażana, aż do momentu, gdy stanie się on miękki. Możemy do tego wykorzystać grill elektryczny lub tradycyjny.
  4. Kroimy w słupki ogórki kiszone oraz obrane jabłko.
  5. Plastry bakłażana ściągamy z grilla i smarujemy niewielką ilością pasty pomidorowej.
  6. Układamy kawałki jabłek oraz ogórków, a następnie zawijamy bakłażanowe plastry w roladki.

 

Przepis III. Koktajl z natką pietruszki

Przepis na koktajl z natki pietruszki

banner2 odchudzanieKoktajle skutecznie mogą zastąpić nam drugie śniadanie, czy też podwieczorek. Do przygotowania koktajlu z natką pietruszki będzie nam potrzebne:

  • 1 jabłko,
  • natka pietruszki,
  • imbir,
  • sok z cytryny,
  • kurkuma.

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy jabłko i kroimy je na drobne kawałki.
  2. Do blendera wlewamy wodę, pokrojone kawałki jabłka, połowę pęczka natki pietruszki, jeden plaster imbiru.
  3. Dla lepszego smaku możemy dolać jedną łyżkę soku z cytryny, a także szczyptę kurkumy.
  4. Całość miksujemy aż do uzyskania gęstej konsystencji. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, możemy dolać odrobinę wody.

 

Przepis IV. Kalafior gotowany na parze

Przepis na kalafior gotowany na parze

Gotowane warzywa są nie tylko smaczne, ale również łagodne dla żołądka. Do przygotowania tej potrawy podczas diety warzywnej będzie nam potrzebny:

  • kalafior – istotne jest jednak to, aby wybrać go prawidłowo. Powinien być spory, biały i nieprzekwitnięty (kwiaty zamknięte). Liście nie powinny posiadać wyraźnych odbarwień.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior kroimy w różyczki o podobnym rozmiarze. Wrzucamy je do miski z wodą i octem. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że pozbędziemy się wszelkich potencjalnych insektów, resztek po opryskach itd. Po około dwóch minutach wyjmujemy różyczki i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
  2. W garnku gotujemy wodę (około 1 l). Na sicie znajdującym się na powierzchni naczynia układamy różyczki kalafiora. Należy gotować je na parze około 10-15 minut (ważne jest, aby woda wrzała).

 

Przepis V. Gołąbki warzywne

Przepis na gołąbki warzywne

Przepisy dr Dąbrowskiej nie mogą zawierać mięsa, czy też tłuszczu. Właśnie dlatego warto wziąć pod uwagę gołąbki faszerowane warzywami. Do ich przygotowania będzie nam potrzebna:

  • 1 główka kapusty,
  • 2 cebule,
  • 6 marchewek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • połowa selera naciowego,
  • połowa jabłka,
  • koncentrat pomidorowy,
  • suszony czosnek,
  • słodka papryka,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności ścieramy jabłko, marchew, a także korzenie pietruszki. Najlepiej wykorzystać do tego tarkę o dużych oczkach.
  2. Czosnek powinniśmy przepuścić przez praskę. Cebulę oraz seler kroimy w drobną kostkę.
  3. Przygotowane warzywa dusimy w garnku z wodą, aż staną się miękkie. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość przyprawiamy według uznania.
  4. Kapustę obieramy z liści zewnętrznych. Usuwamy również głąb. Wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Parzenie powinno trwać od kilku do kilkunastu minut. Ważne jest, aby liście można było spokojnie zdjąć. Z liści należy wyciąć łyki.
  5. Na każdym liściu kapusty rozprowadzamy wcześniej przyrządzony farsz z warzyw. Starannie zawijamy, tak aby zawartość nie wyciekała.
  6. Gołąbki gotujemy około pół godziny pod przykryciem. Przed podaniem posypujemy je natką pietruszki.

 

Przepis VI. Surówka z kapusty pekińskiej

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

Do przyrządzenia surówki z kapusty pekińskiej będziemy potrzebować:

  • pół główki kapusty pekińskiej,
  • seler naciowy,
  • 3 ogórki kiszone,
  • koper (świeży lub mrożony),
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Szatkujemy kapustę, a następnie polewamy ją sokiem z kiszonych ogórków. Całość mieszamy i ugniatamy, tak aby kapusta zmiękła.
  2. Kroimy ogórki w cieniutkie plastry, a następnie dodajemy je do kapusty.
  3. Oczyszczamy seler naciowy, a następnie pozbywamy się włókiem. Kroimy go na drobne kawałki i dodajemy do całości. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Surówkę posypujemy koperkiem oraz skraplamy niewielką ilością soku z cytryny.

 

Przepis VII. Zakwas z buraków

Przepis na zakwas z buraków

Do przyrządzenia zakwasu z buraków będziemy potrzebować:

  • 3 buraki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól kamienną.

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy, a następnie dokładnie myjemy buraki. Umieszczamy je w sporym słoju o pojemności około 1-2 l. Dodajemy czosnek.
  2. W osobnym naczyniu przygotowujemy letnią wodę, która będzie potrzebna nam do zalania buraków. Rozpuszczamy w niej sól kamienną (1 łyżka na 1 l).
  3. Zalewamy słoik z burakami wodą z solą. Bardzo ważne jest to, aby czosnek i buraki znajdowały się na dnie. Oczywiście zakręcamy słoik i przechowujemy około 4 dni w ciepłym miejscu. Po tym czasie odlewamy sok (należy przechowywać go w lodówce).

 

Przepis VIII. Surówka z kiszonych buraków

Przepis na surówkę z kiszonych buraków

Do przygotowania surówki z kiszonych buraków potrzebny będzie nam:

  • 1 burak kiszony,
  • 2 jabłka,
  • 2 liście jarmużu,
  • sok z cytryny,
  • jogurt naturalny,
  • sezam,
  • olej z awokado.

Sposób przygotowania:

  1. Usuwamy łodygę z jarmużu. Całość siekamy, a następnie skraplamy sokiem z cytryny. Dążymy do tego, aby stał się on miękki.
  2. Myjemy, obieramy i ścieramy jabłka (najlepiej na tarce o dużych oczkach).
  3. Buraka kiszonego ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  4. Ziarna sezamu należy uprażyć na patelni.
  5. Mieszamy jarmuż z burakami. Dodajemy jabłka, a następnie wlewamy łyżkę oleju oraz jogurtu. Po dokładnym wymieszaniu składników posypujemy je sezamem.

 

Przepis IX. Koktajl z rzeżuchą

Przepis na koktajl z rzezuchy

Do przygotowania koktajlu z rzeżuchą potrzebujemy:

  • posiekaną rzeżuchę,
  • 1 jabłko,
  • sok z grejpfruta,
  • posiekaną natkę pietruszki,
  • kurkumę,
  • paprykę w proszku.

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy i myjemy jabłko. Kroimy ja na drobne kawałeczki, a następnie wrzucamy do blendera.
  2. Dodajemy posiekaną rzeżuchę (1-2 łyżki) oraz natkę z pietruszki (3 łyżki). Całość polewamy niewielką ilością soku z cytryny. Dodajemy szczyptę papryki oraz kurkumy. Zalewamy wodą.
  3. Miksujemy wszystkie składniki w blenderze aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W przypadku, gdyby koktajl był zbyt gęsty dolewamy wodę.

 

Przepis X. Kanapki z kalarepy

Przepis na kanapki z kalarepy

Do przygotowani kanapek z kalarepy potrzebujemy:

  • 1 kalarepę,
  • 1 pomidor,
  • pieprz,
  • pastę z bakłażana,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy, a następnie dokładnie myjemy kalarepę. Kroimy ją w cienkie plastry.
  2. Każdy plaster powinien zostać posmarowany pastą z bakłażana. Wymaga ona wcześniejszego przyrządzenia: upieczony bakłażan miksujemy z czosnkiem, kminkiem, cebulą, solą i pieprzem. Pastę można przechowywać w lodówce.
  3. Pomidora kroimy w plasterki, a następnie układamy na kalarepie.
  4. Siekamy szczypiorek i posypujemy nim kanapki. Całość przyprawiamy pieprzem.

Przepisy dr Dąbrowskiej są niezwykle zróżnicowane, wiec każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Bez trudu znajdziemy tutaj potrawy, których przygotowanie zajmie maksymalnie kilkanaście minut. Jest to idealna opcja dla tych, którzy nie mają zbyt dużej ilości wolnego czasu. Dieta Dąbrowskiej to idealny przykład na to, że warzywa i owoce nie muszą być nudne. Wiele dań z pewnością będzie dla nas zaskoczeniem. Są one nie tylko zdrowe, ale również smaczne.

4.6/5 - (7 votes)

Pozostałe artykuły dotyczące odchudzania:
Dieta warzywna – co jeść, zasady, efekty, jadłospis
Skuteczne tabletki na odchudzanie – Ranking suplementów w 2019
Jak schudnąć z brzucha w tydzień? Czyli szybkie odchudzanie brzucha
Jak schudnąć z ud? Sprawdzony sposób na odchudzanie ud
Jak schudnąć bez diety i ćwiczeń? 8 skutecznych sposobów

 


Artykuł opublikowano: 4 marca 2019
Artykuł zaktualizowano: 12 marca 2019

Dodaj komentarz