Dieta zupowa to genialna opcja dla osób, które pragną raz na zawsze wyeliminować zbędne kilogramy. To prosty, a zarazem skuteczny sposób na to, aby wysmuklić sylwetkę. Jest to prawdziwy hit ostatnich miesięcy – dieta zupowa polecana jest nawet przez najlepszych specjalistów. Oczywiście podczas odchudzania należy kierować się zdrowym rozsądkiem. Zupy odchudzające pozwalają pozbyć się nawet 3-4 kg tygodniowo. Poniżej przedstawiono najlepsze zupy na odchudzanie. Można tutaj również znaleźć przepisy Dr Dąbrowskiej, które znakomicie oczyszczają organizm z toksyn.
I. Zupa marchewkowa
Zupy na odchudzanie są szybkie i proste w przyrządzeniu. To właśnie dzięki temu poradzą sobie z tym nawet niedoświadczone osoby, które nie mają specjalnych zdolności kulinarnych. Dieta zupowa nie wymaga również zakupu drogich i ciężko dostępnych produktów. Stanowi to niewątpliwą zaletę. Do przygotowania zupy marchewkowej potrzebujemy:
- 2 marchewki,
- cebulę,
- bulion warzywny,
- pęczek kolendry,
- oliwę.
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności kroimy marchew oraz cebulę, a następnie podsmażamy je na oliwię.
- Bulion gotujemy aż do wrzenia. Dodajemy do niego niewielką ilość kolendry.
- Przygotowanie opisywanej zupy jest niezwykle proste. Istotne jest to, aby gotować ją aż do momenty, gdy wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie ostudzamy ją i miksujemy w blenderze.
II. Zupa kapuściana
Dieta zupowa powinna również przyspieszyć nasz metabolizm. Tylko wtedy organizm będzie mógł swobodnie eliminować toksyny. Do przygotowania zupy na odchudzanie z kapusty będziemy potrzebować:
- 5 liści włoskiej kapusty,
- 2 ząbki czosnku,
- koper,
- seler naciowy,
- sok z cytryny,
- czarny pieprz,
- mielony kminek.
Sposób przygotowania:
- Pierwszym krokiem jest szatkowanie kapusty. Dodajemy do niej dwie łodygi selera naciowego. Całość gotujemy – uważajmy, aby nie rozgotować kapusty.
- Dodajemy koperek oraz czosnek. Całość miksujemy, tak aby uzyskać jednolitą masę.
- Przyprawiamy za pomocą czarnego pieprzu oraz kminku. Dla lepszego smaku możemy wlać łyżkę soku z cytryny. Mieszamy lub miksujemy.
III. Zupa krem pomidorowy
Dieta zupowa to przede wszystkim zupy o kremowej konsystencji. Są one nie tylko nieskomplikowane w przyrządzeniu, ale również niezwykle smaczne. Takie zupy na odchudzanie są również sycące. To świetny wybór dla tych, którzy zastanawiają się, jak schudnąć z brzucha, czy też innych problematycznych obszarów ciała. Do przygotowania zupy krem z pomidorów potrzebujemy:
- 2 spore pomidory,
- marchewkę,
- pietruszkę,
- seler,
- por,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności tworzymy bulion. Warzywa kroimy, a następnie wrzucamy je do garnka z 0,5 l wody. Całość gotujemy, aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
- Po ugotowaniu miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.
- Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie dekorujemy natką pietruszki.
IV. Zupa krem z brokułów
Dieta zupowa wydaje się najlepszą opcją dla tych, którzy chcą zrzucić nadwagę, a jednocześnie nie chcą się głodzić. To ogromna dawka witamin dla naszego organizmu. Dietetyczne zupy odchudzające nie stanowią żadnego zagrożenia dla zdrowia. Tego typu dieta idealnie nadaje się w połączeniu z tabletkami na odchudzanie. Do przygotowania zupy krem z brokułów potrzebujemy:
- około 300g brokułów świeżych lub mrożonych,
- marchew,
- szalotkę,
- oliwę,
- imbir,
- pieprz i sól.
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności gotujemy brokuły i marchew. Warzywa kroimy i wrzucamy do garnka, gdzie znajduje się mniej więcej 0,5 l wody.
- Siekamy na drobne kawałeczki szalotkę. Następnie podsmażamy ją na oliwie. Po zarumienieniu dodajemy ją do wywaru.
- Całość gotujemy, aż do chwili, gdy wszystkie warzywa będą miękkie. Delikatnie ostudzamy, a następnie miksujemy. Przyprawiamy za pomocą pieprzu i soli.
V. Zupa krem rybna
Dieta zupowa powinna być pożywna. Istotne jest to, aby dostarczała nam ona energii niezbędnej do wykonywania codziennych obowiązków. Odchudzające zupy warto połączyć z aktywnością fizyczną. Tylko wtedy uzyskamy najlepsze efekty. To doskonała wskazówka dla tych, którzy zastanawiają się jak schudnąć z ud. Oczywiście nie musimy trenować, jednak ruch wspomaga modelowanie ciała. Do przygotowania zupy krem rybnej potrzebujemy:
- por,
- marchew,
- seler naciowy,
- pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- masło,
- bulion warzywny,
- liście laurowe,
- około 1g filetu rybnego,
- jogurt naturalny,
- kolendrę,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Roztapiamy masło w garnku, a następnie wrzucamy wcześniej umyte i pokrojone warzywa. Dusimy je przez kilka minut, a następnie zalewamy wywarem. Całość gotujemy, aż do wrzenia.
- Filet rybny kroimy w kostkę, a następnie przyprawiamy. Podsmażamy go na oleju lub na patelni grillowej.
- Dodajemy filet do bulionu. Gotujemy przez około 5 minut.
- Zupę mieszamy z dwoma łyżkami jogurtu naturalnego oraz kaszą. Całość miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy.
VI. Zupa ogórkowa
Dieta zupowa nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wielkim plusem jest to, że zupy możemy spożywać o każdej porze dnia, nie tylko obiadowej. To świetna opcja, gdy szukamy inspiracji na zdrowe śniadanie na odchudzanie. Do przygotowania zupy ogórkowej będą potrzebne nam:
- ogórki kiszone,
- marchew,
- seler,
- pietruszka,
- sól i pieprz,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- kostka warzywna.
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności dodajemy do wrzącej wody kostkę warzywną oraz przyprawy.
- Ścieramy seler i marchew na tarce o grubych oczkach. Wsypujemy do wywaru. Gotujemy, aż do chwili gdy warzywa staną się miękkie.
- Ścieramy ogórki, a następnie wrzucamy je do osobnego garnka. Po ugotowaniu dodajemy je do zupy. Gotujemy przez około
- minut, a następnie miksujemy.
VII. Zupa pomidorowa tradycyjna
Dieta zupowa wymaga stosowania naturalnych składników. Warto więc zwracać duża uwagę na jakość zakupionych produktów. Do przygotowania dietetycznej zupy pomidorowej potrzebujemy:
- przecier pomidorowy,
- marchew,
- pietruszkę,
- seler,
- bulion warzywny,
- sól i pieprz,
- liście laurowe,
- ziele angielskie.
Sposób przygotowania:
- Do bulionu warzywnego dodajemy przyprawy.
- Ścieramy na tarce seler, pietruszkę i marchew. Całość dodajemy do wody. Gotujemy pod przykryciem, aż do momentu gdy warzywa będą miękkie.
- Na sam koniec dodajemy przecier pomidorowy. Gotujemy przez około 5 minut.
VIII. Zupa kalafiorowa
Dieta zupowa z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom warzyw. To doskonała odmiana, jeśli w przeszłości próbowaliśmy już innych metod odchudzania. Do przygotowania zupy kalafiorowej potrzebujemy:
- kalafior,
- cebulę,
- 2 ziemniaki,
- bulion warzywny,
- oliwę,
- sól i pieprz,
- gałkę muszkatołową,
- mleko.
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności podsmażamy na oliwie pokrojone kawałki kalafiora, cebuli, ziemniaków i czosnki. Dodajemy ja do bulionu warzywnego. Gotujemy przez około 25 minut.
- Dodajemy mleko, a następie przyprawiamy.
- Po zagotowaniu i ostudzeniu miksujemy na gęstą masę.
IX. Zupa z zielonego groszku
Zupy na diecie pozwalają nam rozbudzić kreatywność. Możliwości jest wiele, więc wszystko zależy od osobistych upodobań. Do przygotowania zupy z zielonego groszku potrzebujemy:
- 450g zielonego groszku,
- ziemniaki,
- szalotkę,
- czosnek,
- oliwę,
- bulion warzywny,
- miętę,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz,
- gałkę muszkatołową.
Sposób przygotowania:
- Obieramy i kroimy ziemniaki na drobne kawałki. Siekamy czosnek i szalotkę. Wszystko podsmażamy na oliwie, a następnie dodajemy do bulionu.
- Wrzucamy zielony groszek, a całość gotujemy około 25 minut. Przyprawiamy według uznania.
- Dodajemy listek mięty i łyżkę soku z cytryny. Miksujemy na jednolitą masę.
X. Zupa z soczewicy
Dieta na zupach jest lekkostrawna, a jednocześnie energetyzująca. Do przygotowania zupy z soczewicy będziemy potrzebować:
- 2 szklanki soczewicy,
- 4 marchewki,
- pietruszkę,
- czosnek,
- słodką paprykę,
- koncentrat pomidorowy,
- oliwę z oliwek,
- bulion warzywny,
- kolendrę,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Moczymy soczewicę przez około trzy godziny. Odlewamy z niej wodę.
- Do bulionu warzywnego dodajemy soczewicę i pozostałe warzywa.
- W momencie, gdy warzywa będą miękkie wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek.
- Przyprawiamy pieprzem i kolendrą.
Podsumowanie
Dieta warzywna jest świetnym rozwiązaniem, jeśli chcemy schudnąć mądrze. Pamiętajmy, że nie powinna ona trwać dłużej niż kilkanaście dni. Zupami możemy zastąpić wszystkie posiłki lub tylko niektóre. Wszystko zależy od przebiegu danej diety – najlepiej posiłkować się gotowym planem przygotowanym przez specjalistę. Przykładowy jadłospis możemy znaleźć w sieci. Dzięki niebanalnym zupom dieta odchudzająca stanie się prawdziwą przyjemnością. Pozytywne opinie potwierdzają, że jest ona naprawdę skuteczna.
Pozostałe artykuły dotyczące odchudzania:
Dobre tabletki wspomagające odchudzanie
Jak schudnąć bez diety i ćwiczeń? 8 skutecznych sposobów
Ćwiczenia na wewnętrzną stronę ud
Zdrowe śniadanie na odchudzanie – przepisy na dietetyczne śniadanie
Tabletki odchudzające bez recepty – odchudzanie bez recepty