Dieta warzywna – co jeść, zasady, efekty, jadłospis

Coraz więcej osób boryka się z nadwagą. Zbędne kilogramy są problemem nie tylko osób dorosłych, ale również nastolatków i dzieci. W dużej mierze wynika to z faktu, że w dzisiejszych czasach mamy nieograniczony dostęp do niezdrowej i przetworzonej żywności. Siedzący tryb życia również nie działa na naszą korzyść. Dieta wpływa nie tylko na naszą sylwetkę, ale przede wszystkim zdrowie i samopoczucie. Sporą popularnością cieszy się dieta warzywna – warto przyjrzeć się jej bliżej.

Na czym polega dieta warzywna?

Na czym polega dieta warzywna?

Dieta warzywna polega przede wszystkim na oczyszczeniu organizmu z toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii. Nie każdy ma świadomość, że w naszym ciele zalega mnóstwo związków, które negatywnie oddziałują na zdrowie. Bardzo często są one przyczyną problemów związanych z pracą układu pokarmowego, trądzikiem młodzieńczym, gospodarką hormonalną itd. Wprowadzenie diety warzywnej ma na celu nie tylko zrzucenie zbędnych kilogramów. Dzięki niej mamy odkwasić organizm, a także zmniejszyć ryzyko pojawienia się wielu nieprzyjemnych lub groźnych schorzeń.

banner1 odchudzanie

Dieta warzywna nie jest skomplikowana. Jak można się domyślić głównym założeniem jest spożywanie warzyw, jednak owoce również muszą być obecne w naszym jadłospisie. Pierwszym etapem jest jednak głodówka – jej długość uzależniona jest od indywidualnego przypadku. Wielu osobom może wydawać się to nieco kontrowersyjne, jednak skuteczność tej diety została udowodniona naukowo. Może ona trwać od kilku dni do maksymalnie sześciu tygodni.

 

Podstawowe zasady diety warzywnej

Podstawowe zasady diety warzywnej

Dieta warzywna powinna być przeprowadzana pod okiem specjalisty – dotyczy to w szczególności osób, które cierpią na rozmaite schorzenia przewlekłe. Nie zawsze tak gwałtowna zmiana jest wskazana. Największym zainteresowaniem cieszą się przepisy dr Dąbrowskiej. Zdecydowana większość diet opiera się na opracowanych przez nią zasadach. Podstawą jest spożywanie wyłącznie surowych warzyw oraz owoców. W przypadku, gdy zaobserwujemy niepożądane objawy (np. bóle brzucha, wzdęcia) możemy wprowadzić do jadłospisu koktajle i soki warzywno-owocowe. Dopuszcza się również spożywanie gotowanej lub duszonej wersji tych produktów.

Pierwszy etap diety to głodówka. Możemy spożywać jedynie 600 kcal dziennie. Zastępujemy standardowe posiłki warzywami z niską zawartością skrobi oraz niskocukrowymi owocami. Opisywany etap trwa zwykle kilka dni, jednak u niektórych osób może on przeciągnąć się nawet do kilku tygodni. Wiele zależy od tego, ile toksyn i złogów zalega w naszym organizmie. Specjaliści przestrzegają nas przed niekorzystnymi objawami. Kryzys może objawiać się bólami głowy, brzucha, nudnościami, wymiotami itd. Nie powinien trwać jednak dłużej niż trzy dni. W innym przypadku należy skontaktować się z lekarzem.

banner2 odchudzanieDrugim etapem diety jest stopniowe wprowadzane pozostałych warzyw oraz owoców. Ponadto dodajemy do jadłospisu kasze, rośliny strączkowe, ziarna, pieczywo razowe, produkty mleczne, orzechy, produkty pochodzenia zwierzęcego itd. Istotne jest to, aby po zakończeniu diety nie powracać do niezdrowych nawyków żywieniowych. Na stałe powinniśmy wykluczyć przetworzone produkty spożywcze, które są naszpikowane konserwantami. Mowa tutaj o m.in. napojach gazowanych, słodyczach, kawie, fast-foodach, żywności w proszku. Nasze codzienne nawyki żywieniowe powinny opierać się na produktach naturalnych.

Należy podkreślić, że dieta warzywna powinna iść w parzę z aktywnością fizyczna. Ruch wspiera detoks organizmu, a ponadto aktywuje procesy trawienne. Oczyszczenie będzie skuteczniejsze i szybsze.

 

Jakie warzywa są pożądane w diecie warzywnej?

Dieta warzywna jest w pierwszym etapie dość rygorystyczna. Nie możemy spożywać wszystkich produktów, na jakie mamy ochotę. Dopuszcza się warzywa z niską zawartości skrobi. Mowa tutaj o takich produktach, jak np.:

  • marchew,
  • buraki,
  • rzodkiewki,
  • por,
  • kalafior,
  • cebula,
  • brokuły,
  • zioła,
  • sałata,
  • ogórki,
  • papryka,
  • pomidory.

Oczywiście możliwości jest o wiele więcej. Ważne jest jednak to, aby warzywa należały do następujących grup: korzeniowej, psiankowatej (z wyjątkiem ziemniaków), kapustnej, dyniowatej, liściastej, cebulowej. Dopiero po głównym detoksie można wprowadzić pozostałe warzywa np. z grupy strączkowej.

Warto wspomnieć, że dieta warzywna to również owoce. Są one bardzo ważnym elementem. Należy spożywać produkty z niską zawartością cukru, czyli np. grejpfruty, cytryny, jabłka jagody. Dopiero na drugim etapie, podczas rozszerzania diety można wprowadzić pozostałe owoce.

 

Ile można schudnąć podczas diety warzywnej?

Dieta warzywna nie jest typową dietą odchudzającą. Priorytetem jest to, aby oczyścić i wzmocnić organizm. Dzięki temu narządy wewnętrzne będą pracować lepiej, a nasze samopoczucie znacząco się poprawi. Przekłada się to na m.in. wyższą odporność i mniejsze ryzyko pojawienia się groźnych schorzeń (np. cukrzycy, nadciśnienia). Warto wspomnieć, że dieta warzywna jest polecana osobom cierpiącym na alergię, egzemę, chorobę wieńcową, trądzik, łuszczycę, niedoczynność tarczycy, a także wiele innych. Dieta warzywna nie jest jednak wskazana w przypadku ciąży, karmienia piersią, czy też niektórych chorób przewlekłych. Z oczywistych względów nie jest to rozwiązanie dla młodzieży oraz dzieci. Rozwijający się organizm potrzebuje do wzrostu zbilansowanej diety.

Dieta warzywna pozwoli nam schudnąć nawet kilkanaście kilogramów. Należy jednak pamiętać o tym, aby zachować zdrowy rozsądek. Tygodniowo można stracić około 3-4 kilogramy. Dieta warzywna może być powtarzana cyklicznie. Istotne jest jednak to, aby nie odstęp pomiędzy głodówkami nie był zbyt mały. Nie będzie to dla nas korzystne.

 

Dieta warzywna – przykładowy jadłospis

salatka warzywna jadlospis

Dieta warzywna wcale nie musi być nudna i monotonna. W sieci możemy znaleźć wiele ciekawych pomysłów. Poniżej przedstawiono przykładowy jadłospis w diecie warzywnej. Każdego dnia możemy mieszać ze sobą różne produkty – w tym temacie nie ma żadnych ograniczeń. To, co jednego dnia jedliśmy na obiad, drugiego dnia możemy spożyć na śniadanie.

Dzień pierwszy:

  • Śniadanie: sok z pietruszki, jabłka i liści jarmużu; sałatka z rzodkiewki, papryki czerwonej, kiszonych buraków, ziół prowansalskich
  • Przekąska: jabłko
  • Obiad: sałatka z selera, małego jabłka, soku z cytryny
  • Podwieczorek: zupa kalafiorowa (na włoszczyźnie)
  • Kolacja: sok z buraka i jabłek; sałatka z ogórka kiszonego, kapusty pekińskiej, pomidorów i ziół

Dzień drugi:

  • Śniadanie: sok z jarmużu, jabłka i pietruszki; sałatka z kiszonych buraków, pomidorów, rzodkiewki, ziół
  • Przekąska: kiszona kapusta
  • Obiad: makaron z cukinii z sosem pomidorowym
  • Podwieczorek: jabłko w cynamonie
  • Kolacja: sałaka z kapusty pekińskiej

Dzień trzeci:

  • Śniadanie: pieczone marchewki; sok z buraka
  • Przekąska: zupa kalafiorowa
  • Obiad: mus z pomidorów; sałatka z kapusty kiszonej
  • Podwieczorek: grejpfrut
  • Kolacja: sałatka z buraków, marchewki, rzodkiewki, pomidorów i cebuli

Dzień czwarty:

  • Śniadanie: gotowana cukinia; sok z jabłek, marchwi i buraka
  • Przekąska: grejpfrut
  • Obiad: kotlety z kalafiora; sok z jabłka i buraka
  • Podwieczorek: suszone jabłka; marchew pokrojona w słupki
  • Kolacja: sałatka z kapusty pekińskiej

5/5 - (1 vote)

Pozostałe artykuły dotyczące odchudzania:
Przepisy Dr Dąbrowskiej – TOP 10 przepisów diety Dr Dąbrowskiej
Skuteczne tabletki na odchudzanie – Ranking suplementów w 2019
Jak schudnąć z brzucha w tydzień? Czyli szybkie odchudzanie brzucha
Jak schudnąć z ud? Sprawdzony sposób na odchudzanie ud
Jak schudnąć bez diety i ćwiczeń? 8 skutecznych sposobów


Artykuł opublikowano: 4 marca 2019
Artykuł zaktualizowano: 12 marca 2019

Dodaj komentarz